Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan, dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar: (Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata: "Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali."
(Al-Baqarah : 155-156)

23 June 2010

Hari-hari Yang Berlalu

Terasa macam menulis diari pula. Baru tadi tamat tahriri atau written exam untuk subjek opthalmology atau sains tentang mata. Saya hanya meletakkan 30% sahaja untuk kemampuan saya menjawab hari ini. Saya tertukar diagnosis Behcet's disease dengan gonorrheal uveitis. Hingga tahap ini, saya hanya berserah dengan bergantung harap pada 3 exam opthalmology yang lain iaitu clinical, practical dan oral. Perlu menampung dengan markah penuh untuk sessi kedua exam ini nampaknya. Saya mahu balik dan tinggal di rumah dengan puas hati.

Semalam saya benar-benar tiada mood untuk study. Saya malas menulis jawapan untuk soalan past years dan saya banyak mengisi masa dengan merewang ke ruang siber ini (serta banyak makan dan tidur). Ummi pasti marah dan beristighfar beberapa kali jika melihat keadaan anaknya seperti ini menjelang peperiksaan akhir tahun yang begitu bermalasan. Maaf ummi. (durian haritu berjaya buat una jeles , hu hu hu) Hati saya 90% benar-benar telah berada di rumah atau dengan kata lain ; saya homesick. Saya benar-benar dalam mood kerinduan dan ingin pulang sangat-sangat.

Dalam ketika saya kerinduan pada adik saya yang jauh (arwah jannah) itu, saya mula menyelak semula sembang-sembang saya dengannya di ym. Saya lebih berniat untuk menguatkan hati saya untuk menerima takdir ini mengenangkan jika saya mengelak dan menafikannya, saya lebih sakit hati dan sedih. Lebih baik saya melaluinya sahaja dengan penuh redha, itu lebih membahagiakan. Lantas saya terjumpa video khasnya yang diprivatekan yang menyebabkan saya dan Huda tergelak-gelak. Saat itu tidak terasa langsung bahawa dia telah berangkat pergi. Saya tidak mahu menyatakan bahawa dia telah tiada kerana bagi saya dia cuma telah pergi ke tempat yang jauh yang saya juga akan ke sana! (Maaf, video itu tidak boleh ditayang di sini!)

Menyedari bahawa saya tidak akan lagi menyembangnya dengan ym, saya membiarkan sahaja diri saya membuang masa membaca semula ym saya bersamanya. Hingga saya terjumpa mesej yang ingin saya kongsikan bersama, yang lebih berkisar tentang lagu yang digemarinya. Biarlah saya rakamkan sembang itu untuk saya kenangkan andai ym saya bermasalah dan tidak boleh lagi membuka archieve kenangan ini (ym saya memang sedang bermasalah sekarang..)

Husna Sani: enah
Husna Sani: lagu yg kt fs enah tu
Jannahku Sayang: yope
Husna Sani: xde yg ada maksud ke?
Husna Sani: u tube ke..
Jannahku Sayang: maksud die ade dlm cte bleach
Jannahku Sayang: hehe
Husna Sani: alor
Husna Sani: theme song eh?
Jannahku Sayang: yope
Husna Sani: mula2 ke abes?
Husna Sani: bg link..
Jannahku Sayang: x ingat ah
Husna Sani: alor
Jannahku Sayang: episode bape juta ntah
Jannahku Sayang: hehe
Husna Sani: tajuk lagu n sape nyanyi tau x?
Jannahku Sayang: korang abes dah exam??
Husna Sani: blom
Husna Sani: esok ah
Jannahku Sayang: RSP
Husna Sani: ngah ngantuk ni
Husna Sani: RSP?
Jannahku Sayang: Reel Street Project
Jannahku Sayang: x silap
Husna Sani: tajuk lgu?
Husna Sani: arigato?
Jannahku Sayang: kansha
Jannahku Sayang: kansha tue maksud die sme gak rr ngan arigatou
Jannahku Sayang: grateful
Jannahku Sayang: camtue rr
Jannahku Sayang: gratitude
Husna Sani: jumpa dh
Jannahku Sayang: hehe
Husna Sani: lirik siap terjemahan
Husna Sani: eh xde translate la
Husna Sani: adesss
Jannahku Sayang: http://www.youtube.com/watch?v=4xf5QHb14SQ&feature=related
Husna Sani: o yeah
Jannahku Sayang: hehe
Jannahku Sayang: takat tue jek translate die
Husna Sani: maksudnya?
Husna Sani: dia x translate abes ke?
Husna Sani: ades
Jannahku Sayang: hehe
Husna Sani: x abes buffer lg u tube nih
Jannahku Sayang: lohh
Jannahku Sayang: lambatnye
Husna Sani: enah
Husna Sani: kim salam kt umi
Jannahku Sayang: yope
Jannahku Sayang: insyaAllah
Husna Sani: kate, hepi ummi's day
Jannahku Sayang: hehe
Husna Sani: oit
Husna Sani: wat pe tuh?
Husna Sani: tgk bleach ka?
Jannahku Sayang: hehe
Jannahku Sayang: lg 2 episode
Jannahku Sayang: 200

the memory remains..

Dia yang banyak persamaan dengan saya (dan juga Huda, he he he). Boleh dikatakan, dia adalah gabungan saya dan Huda. Walaupun kami hanya 5 orang, kami adik beradik telah tergolong kepada 2 golongan. Golongan yang baik-baik, selalu ikut cakap ummi dan rajin adalah Huda dan Maryam manakala golongan yang malas, suka main game dan menonton kartun adalah saya, Jannah dan Maddin. Nampak seperti golongan yang 'kurang baik' ini lebih ramai kan? He he he. Sekarang tidak lagi. Mungkin sudah tiada golongan-golongan tersebut. Semua akan jadi rajin! Ganbatte!

Akhirnya, link youtube yang dikongsikan dengan saya hari itu membuatkan saya terus bergerak untuk meneruskan ulangkaji saya semalam. Benar, saya rindukan dia. Tetapi saya ada hari-hari yang perlu saya hadapi dan bukan hanya duduk pasrah tidak berbuat apa-apa!

Petang itu saya dan Huda tidak berhenti-henti memutarkan kedua-dua video itu..





Ya, saya perlu bersyukur. Be grateful. Allah sedang mengingatkan saya. Dan saya redha sekarang. Air mata mungkin sukar untuk berhenti, tetapi hati sudah mula longgar dan pasrah.

Terima kasih Allah atas hadiah terbesar dan terhebat buatku ini!

P/S: Doakan saya ye. Tiket masih belum dibeli. Masih menunggu yang terbaik. Dan saya masih mempunyai satu subjek lagi untuk exam akhir tahun. Doakan supaya saya tidak malas ye! Hu~ Syukran!

03 June 2010

Jannahku Sayang

Saya memang tidak mahu menulis sebarang post jika target saya untuk mengulangkaji untuk exam akhir tahun ini belum tercapai. Namun, hari ini, saya tidak dapat meneruskan ulangkaji saya. Air mata asyik berlinangan yang tertahan-tahan kerana sudah mula sakit kepala akibat terlalu banyak dan lama menangis.

Adik kedua saya, Nuruljannah Binti Ahmad Sani, yang selalu saya doakan khusus kerana dia seorang adik yang terlalu 'istimewa' kini mempunyai gelaran yang baru. Allahyarhamha Nuruljannah. Allah mengasihinya. Saya mungkin sedikit cemburu. Tetapi ketahuilah bahawa saya terlalu merindui dia! (hampir dua tahun tidak bertemu muka mungkin)

Sejak kebelakangan ini, setiap yang saya tulis di sini sentiasa diuji. Tentang ikhtilat dan couple. Tentang Tanta. Tentang kesatuan. Dan kali ini, saya diuji dengan satu ayat Al-Qur'an yang menjadi moto hidup saya, yang saya letakkan di bahagian atas blog ini. Allah, saya terlalu lemah.

Benar, kehilangan jiwa orang yang tersayang benar-benar menguji saya. Pada saat saya mendapat berita, perit rasanya menahan diri untuk tidak bersangka buruk dengan Allah. Lemah segala urat sendi. Apa yang saya hadapi bagaikan mimpi. Alhamdulillah ada sahabat-sahabat seTanta yang bagaikan adik beradik sendiri satu persatu menunjukkan hikmah yang tak mungkin saya capai seorang diri.

Terima kasih atas do'a dan ucapan semua lewat SMS, ym, ziarah dan panggilan telefon. Terima kasih atas dorongan dan sokongan semua. Terima kasih kerana antum semua menjadi manusia yang dipilih Allah untuk mengubat hati ini dengan kesabaran. Terima kasih ya Allah atas kasih sayangMu yang melimpah ruah sehingga aku tidak mampu menanggungnya dan terasa malu kerana sebenarnya aku bukanlah hamba yang amalannya mampu menarik perhatianMu!

Ya, hari ini, 3 Jun 2010, adik kesayangan saya berpindah ke alam ketiga yang bakal saya rasakan nanti. Saya tahu saya akan berdepan dengan segala kenangan dan memori bersamanya selepas ini. Buku-buku yang dibelinya tempoh hari di Pesta Buku Antarabangsa pasti akan membuatkan saya lebih tidak keruan. Kawan-kawan, doakan saya dan Huda ya. Kami tidak mempunyai sebarang kekuatan untuk menghadapi semua ini melainkan dengan kekuatan Allah yang memiliki segala kekuatan!

Tiba-tiba teringat kisah Nabi Ayub AS yang tercatat di dalam Al-Qur'an. Apa yang saya belajar dari guru 'Aqidah saya di Madrasah Qasid, Baginda sebenarnya ditimpa kesakitan psikologikal dan bukan fizikal, iaitu kesedihan yang amat sangat (massaniya adh-dhur) disebabkan kesemua anak-anaknya dijemput kembali oleh Allah.

Dan (ingatkanlah peristiwa) hamba Kami: Nabi Ayub ketika dia berdoa merayu kepada Tuhannya dengan berkata: Sesungguhnya aku diganggu oleh Syaitan dengan (hasutannya semasa aku ditimpa) kesusahan dan azab seksa (penyakit). (Surah Sod : 41)
Benar, jika saya terus melayan perasaan sedih ini, pasti syaitan akan menghasut pelbagai perasan yang boleh menyebabkan saya tidak waras. Oleh sebab itu, saya memohon do'a dari semua agar saya tidak ditimpa penyakit-penyakit psikologikal yang kesannya lebih parah dari kesakitan fizikal.

Saya mohon juga do'a dari semua agar Allah memberi kekuatan kepada Ummi, Ayah, Huda, Maryam dan Maddin saya. Ummi, ummi sangat kuat dengan kata-kata ummi yang mengingatkan Una dengan ibu-ibu di Gaza yang kehilangan anak-anak mereka hampir setiap hari. Ummi Ayah, kita dahulu diuji dengan banjir, Ayah pernah patah kaki, Ummi kemalangan rempuh gerai dan kini diuji dengan pemergian Jannah. Semoga kita semua kuat untuk menghadapi hari-hari yang berbaki dan terus berusaha untuk berkumpul di syurga bersama-sama nanti. Ameen Ya Rabb.

ALLAH, KUATKANLAH KAMI ! KAMI TIADA KEKUATAN JIWA MAHUPUN FIZIKAL TANPA IZINMU ! ALLAH, KAU AMPUNILAH DOSA-DOSA KAMI JIKA KAMI BERTINDAK DENGAN PERBUATAN YANG TIDAK ENGKAU REDHA..

(Huda menulis lebih detail lagi, saya tidak mampu, hati terlalu rawan..hu~)

P/S: tidak mahu mengungkap memori bersama adik tersayang saya ini kerana saya pasti akan menangis lebih teruk lagi. sudahlah, saya ada exam akhir public health yang banyak hari sabtu ini. saya perlu terus bergerak. saya perlu kembali kepada keadaan normal dalam tempoh kurang dari 24 jam.

Wallahu'alam. Doakan dengan sungguh-sungguh untuk kami sekeluarga ya! (cuba untuk senyum secara normal..)