Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan, dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar: (Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata: "Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali."
(Al-Baqarah : 155-156)

23 June 2010

Hari-hari Yang Berlalu

Terasa macam menulis diari pula. Baru tadi tamat tahriri atau written exam untuk subjek opthalmology atau sains tentang mata. Saya hanya meletakkan 30% sahaja untuk kemampuan saya menjawab hari ini. Saya tertukar diagnosis Behcet's disease dengan gonorrheal uveitis. Hingga tahap ini, saya hanya berserah dengan bergantung harap pada 3 exam opthalmology yang lain iaitu clinical, practical dan oral. Perlu menampung dengan markah penuh untuk sessi kedua exam ini nampaknya. Saya mahu balik dan tinggal di rumah dengan puas hati.

Semalam saya benar-benar tiada mood untuk study. Saya malas menulis jawapan untuk soalan past years dan saya banyak mengisi masa dengan merewang ke ruang siber ini (serta banyak makan dan tidur). Ummi pasti marah dan beristighfar beberapa kali jika melihat keadaan anaknya seperti ini menjelang peperiksaan akhir tahun yang begitu bermalasan. Maaf ummi. (durian haritu berjaya buat una jeles , hu hu hu) Hati saya 90% benar-benar telah berada di rumah atau dengan kata lain ; saya homesick. Saya benar-benar dalam mood kerinduan dan ingin pulang sangat-sangat.

Dalam ketika saya kerinduan pada adik saya yang jauh (arwah jannah) itu, saya mula menyelak semula sembang-sembang saya dengannya di ym. Saya lebih berniat untuk menguatkan hati saya untuk menerima takdir ini mengenangkan jika saya mengelak dan menafikannya, saya lebih sakit hati dan sedih. Lebih baik saya melaluinya sahaja dengan penuh redha, itu lebih membahagiakan. Lantas saya terjumpa video khasnya yang diprivatekan yang menyebabkan saya dan Huda tergelak-gelak. Saat itu tidak terasa langsung bahawa dia telah berangkat pergi. Saya tidak mahu menyatakan bahawa dia telah tiada kerana bagi saya dia cuma telah pergi ke tempat yang jauh yang saya juga akan ke sana! (Maaf, video itu tidak boleh ditayang di sini!)

Menyedari bahawa saya tidak akan lagi menyembangnya dengan ym, saya membiarkan sahaja diri saya membuang masa membaca semula ym saya bersamanya. Hingga saya terjumpa mesej yang ingin saya kongsikan bersama, yang lebih berkisar tentang lagu yang digemarinya. Biarlah saya rakamkan sembang itu untuk saya kenangkan andai ym saya bermasalah dan tidak boleh lagi membuka archieve kenangan ini (ym saya memang sedang bermasalah sekarang..)

Husna Sani: enah
Husna Sani: lagu yg kt fs enah tu
Jannahku Sayang: yope
Husna Sani: xde yg ada maksud ke?
Husna Sani: u tube ke..
Jannahku Sayang: maksud die ade dlm cte bleach
Jannahku Sayang: hehe
Husna Sani: alor
Husna Sani: theme song eh?
Jannahku Sayang: yope
Husna Sani: mula2 ke abes?
Husna Sani: bg link..
Jannahku Sayang: x ingat ah
Husna Sani: alor
Jannahku Sayang: episode bape juta ntah
Jannahku Sayang: hehe
Husna Sani: tajuk lagu n sape nyanyi tau x?
Jannahku Sayang: korang abes dah exam??
Husna Sani: blom
Husna Sani: esok ah
Jannahku Sayang: RSP
Husna Sani: ngah ngantuk ni
Husna Sani: RSP?
Jannahku Sayang: Reel Street Project
Jannahku Sayang: x silap
Husna Sani: tajuk lgu?
Husna Sani: arigato?
Jannahku Sayang: kansha
Jannahku Sayang: kansha tue maksud die sme gak rr ngan arigatou
Jannahku Sayang: grateful
Jannahku Sayang: camtue rr
Jannahku Sayang: gratitude
Husna Sani: jumpa dh
Jannahku Sayang: hehe
Husna Sani: lirik siap terjemahan
Husna Sani: eh xde translate la
Husna Sani: adesss
Jannahku Sayang: http://www.youtube.com/watch?v=4xf5QHb14SQ&feature=related
Husna Sani: o yeah
Jannahku Sayang: hehe
Jannahku Sayang: takat tue jek translate die
Husna Sani: maksudnya?
Husna Sani: dia x translate abes ke?
Husna Sani: ades
Jannahku Sayang: hehe
Husna Sani: x abes buffer lg u tube nih
Jannahku Sayang: lohh
Jannahku Sayang: lambatnye
Husna Sani: enah
Husna Sani: kim salam kt umi
Jannahku Sayang: yope
Jannahku Sayang: insyaAllah
Husna Sani: kate, hepi ummi's day
Jannahku Sayang: hehe
Husna Sani: oit
Husna Sani: wat pe tuh?
Husna Sani: tgk bleach ka?
Jannahku Sayang: hehe
Jannahku Sayang: lg 2 episode
Jannahku Sayang: 200

the memory remains..

Dia yang banyak persamaan dengan saya (dan juga Huda, he he he). Boleh dikatakan, dia adalah gabungan saya dan Huda. Walaupun kami hanya 5 orang, kami adik beradik telah tergolong kepada 2 golongan. Golongan yang baik-baik, selalu ikut cakap ummi dan rajin adalah Huda dan Maryam manakala golongan yang malas, suka main game dan menonton kartun adalah saya, Jannah dan Maddin. Nampak seperti golongan yang 'kurang baik' ini lebih ramai kan? He he he. Sekarang tidak lagi. Mungkin sudah tiada golongan-golongan tersebut. Semua akan jadi rajin! Ganbatte!

Akhirnya, link youtube yang dikongsikan dengan saya hari itu membuatkan saya terus bergerak untuk meneruskan ulangkaji saya semalam. Benar, saya rindukan dia. Tetapi saya ada hari-hari yang perlu saya hadapi dan bukan hanya duduk pasrah tidak berbuat apa-apa!

Petang itu saya dan Huda tidak berhenti-henti memutarkan kedua-dua video itu..





Ya, saya perlu bersyukur. Be grateful. Allah sedang mengingatkan saya. Dan saya redha sekarang. Air mata mungkin sukar untuk berhenti, tetapi hati sudah mula longgar dan pasrah.

Terima kasih Allah atas hadiah terbesar dan terhebat buatku ini!

P/S: Doakan saya ye. Tiket masih belum dibeli. Masih menunggu yang terbaik. Dan saya masih mempunyai satu subjek lagi untuk exam akhir tahun. Doakan supaya saya tidak malas ye! Hu~ Syukran!

4 responds:

hood@sunny said...

ten ten ten~ da 1st commentor arrived~!

haha, mana ada rajin, cuma kurang malas dari una.. :P (ceh masuk bakul tuuh)

gambatte ne~!

dah berpuluh2 markah dah terbang, kita ni x terbang2 lg.. adeih~! -____-!

eMan said...

uwawaawwawa~

sy wt acute iridocyclitis 2ry to syphilitic ulcer plak tu..

rasa cm nk hantok pala kuat2 kt bantal..[cehhh.. :P]

daijoubu kak unnnaaaaa! :D

Husna Sani said...

alor, dah betulla tu, cuma belakang yg salah kn? kn?

differential diagnosis ngan acute angle closure glucoma kan? okla tu..

Amin Misran said...

May ALLAH place Jannah in JANNAH...