Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan, dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar: (Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata: "Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali."
(Al-Baqarah : 155-156)

21 August 2009

My 'Drug' Collections

Saya tidaklah memiliki dadah. Cuma bahasa melayu menterjemahkan drug kepada dadah. Hakikatnya, kesemua dadah yang disalahgunakan itu jika tidak disalahgunakan, dadah adalah ubatan. Mungkin lebih baik drug diterjemahkan kepada 'bahan yang mengubah sistem badan'. Contohnya, morfin mengurangkan kesakitan yang amat sangat dan morfin biasa digunakan dalam rawatan. Penggunaan morfin secara berlebihan menyebabkan kesan-kesan sampingan yang tidak baik hingga boleh membawa maut.


Ok, drugs yang ada pada saya sekarang ada yang saya beli dan Huda beli. Dan sebahagian dari ubat-ubatan ini sebenarnya ditanya dalam final exam malangnya saya tidak ambil peduli, maka saya sedikit terkilan. (Lagi?)

Baru teringat, sistem hospital dan klinik di Mesir tidak seperti di Malaysia. Hatta di hospital universiti atau kerajaan sekalipun. Hospital dan klinik tidak akan menyediakan segala kelengkapan dan ubat-ubatan, tetapi pesakitlah yang perlu menyediakan semuanya, dari cannula dan syringe (picagari) hinggalah kepada saline solution (larutan garam?) dan glucose walaupun ketika melakukan pembedahan. Doktor hanya memberi senarai ubatan yang diperlukan. Alangkah! Namun mask, oksigen, dan peralatan lain yang hanya digunakan di hospital ada disediakan. Kerana itulah hospital di Mesir nampak lebih lapang dan kosong tidak seperti di Malaysia yang menyediakan segala-galanya. (sebab itu warga Mesir yang bekerja sebagai ahli farmasi itu kaya..)

Pos saya kali ini berkisar gambar-gambar dan sedikit penerangan. Menghabiskan limit gambar yang boleh letak dalam blogger sebenarnya.

prescription untuk saya ketika mengalami broncholitis; batuk teruk dan sakit ulu hati (gastric reflux)

vit. B12 ampules, prescription untuk migrain (Huda's)

titis telinga (nuqat/nu'at lil uzun); antiseptik (jangkitan) dan analgesik (tahan sakit)

Hyoscine ; parasympatholytic, decrease bowel movement in inflammation

with almost all medications ; broad spectrum antibiotics, treat the source of infections

for ulcers and controlling the pH (GIT), got oesophagitis before

guess what? Antimycotic, drug from Malaysia to treat fungus (kulat), got them on my head before, hu~

one of the Q's of Pharmacology Final-Written-Exam ; metoclopramide ampules, for treatment of migrain (Huda's)

other view (nampak cantik pulak, he he he) - metoclopramide

size of an ampule

panadol tu tradename acetaminophen/paracetamol kat Malaysia je tau!

ubat tahan sakit yang doktor klinik Syaima' (depan rumah saya) selalu bagi selain dari ubat cucuk..

memang antiasthamatic, complete set of drugs! (B-blocker, sympathomimetic and x tau apa..)
Doctor knows better, ubat ni salah beli.. (another one of Written Q's)

small ampule of epinephrine/adrenaline , My Oral Q's of Pharmacology..

3ml picagari (syringe), biasanya kena cucuk sendiri kalau tanak pegi klinik dan bayar LE1..

syringe 3 ml

vit C ; prevent flu (improve tissue development in any inflammation)

ubat sapu (memperbaiki pengaliran darah : hematoma)

untuk perut sebu, kawalan pH dan ulser (perut)

Inilah senarai ubat-ubatan yang ada pada saya. Untuk pinjaman dan pertanyaan dialu-alukan (especially nama ubat dalam arab 'ammi sebab kadang-kadang pharmacist pun tak 'arif dengan nama ubat dalam english), malah minta tolong cucukkan pun boleh (yang dekat otot je ye..). Tapi untuk prescription dan saranan ubat, mungkin lebih baik berjumpa dengan doktor sendiri, saya masih kekurangan pengetahuan dan pengalaman, takut tersalah bagi ubat..

(Huda lebih banyak simpanan ubat dari saya. Beberapa hari lepas, antibiotiknya sahaja mencecah 6 botol beserta picagari!)

..Wallahu'alam..

3 responds:

hoodsunny said...

Sakit adalah satu nikmat lain yg diberi Allah setelah nikmat sihat ditarik.

Nikmat jika dibasuh segala dosa..

Sakit je, melayang berpuluh2 junaih..Batuk dan demam sahaja, melayang LE40+.. serious x tipu~

T-T

Mencegah adalah lebih baik dari mengubati~ Selamat menjaga nikmat sihat semua...

janas said...

thosse drugs..
kecik + molek jek
tak mcm mesia nye
menyeramkan

harlym said...

assalamualaikum...
tumpang tanya...dr husna
dulu nama dia inhaler...sekarang sudah tukar kepada evohaler...

dulu kalau inhaler ade tulis bahaya kalau guna kerap...

tapi evohaler takde tulis..kenapa?adekah kurang bahayanya?